Esküvői meghívó szövegek

Szerző: | 2019. feb. 03. | Meghívó

A DIY esküvői meghívókról szóló cikkünkben ötleteket adtunk arra, hogyan készíthetsz saját kezűleg egyedi meghívókat. Most ejtsünk pár szót az esküvői meghívó szövegéről.

 

Az esküvői meghívó szövege rólatok, a Ti napotokról szól. A rendelkezésre álló terjedelem ugyan csupán pár sor, mégis rengeteg információnak ad helyet. A kötelező elemek után – kik, mikor és hol esküsznek örök hűséget egymásnak – a kötöttségek véget is érnek, minden másról szabadon dönthettek. Vagy mégsem?

Meghívók: egyszerűtől a luxuskivitelig

Az esküvő meghívó megszövegezését a terjedelmi korlát nehezíti meg: egy-két frappáns mondatba kell belesűríteni a mondanivalótokat. Nem könnyű, de nem is lehetetlen vállalás! Ha nem tudjátok, hogyan kezdjetek hozzá, nézzetek körül a grafikai stúdiók oldalain: itt ötletet meríthettek a legjobb munkáikból az elrendezést, a látványt, a kivitelt – és a szövegeket illetően is.

Csak elkezdeni nehéz

Elsőként azt döntsétek el, hogy a megszólításban a tegezést vagy a magázást választjátok. Ha nagy létszámú násznépet vártok, a távolabbi családtagokat is vendégül látjátok és formális eseményt terveztek, akkor a magázás lehet a biztonságosabb megoldás.

Néhány bevezető fordulat segíthet a fogalmazásban:

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját…
Közhírré tétetik…
Örömmel tudatjuk, hogy …
Szeretettel várunk…

Az esküvő dátuma és a helyszín mellett térjetek ki arra is, hogy pontosan milyen eseményre szól a meghívás: templomi vagy polgári szertartást (esetleg mindkettőt) és fogadást is terveztek, illetve az események hol és mikor követik egymást.

Rólatok szól

A meghívó szövegét különlegessé és személyessé teszi, ha valamilyen csak rátok, kettőtökre jellemző utalást tesztek benne. Ez lehet a közös hobbitok vagy egy mérföldkő a kapcsolatotokban: olyan teljesítmény, amit együtt értetek el vagy egy nehézség, amit leküzdöttetek. A körmondatokat és a közhelyeket azonban lehetőleg itt is kerüljétek.

Stílus

Hagyománytisztelő vagy formabontó: az esküvői meghívó szövege meghatározza az esküvő stílusát és a vendégek ezzel kapcsolatos elvárásait. A személytelen, tényszerű szöveg formális eseményre enged következtetni, a felszabadultabb, kötetlenebb szóhasználat kevésbé ünnepélyes külsőségekre számít a vendégsereg.

Figyeljetek arra is, hogy az esküvői meghívó szövegéhez illő betűtípust válasszatok. Hajlamosak vagyunk beleszeretni egy-egy gyönyörűen megformált betűkészletbe, de – ahogy a terjedelem esetén – itt is muszáj önmérsékletet tanúsítani, hiszen a betűtípus önmagában is hordozhat üzenetet. Arra pedig feltétlenül ügyeljetek, hogy a kalligráfia ne menjen az olvashatóság rovására.

A kevesebb néha több

A tervezés része a betűméret megválasztása is: fontos, hogy ne legyen túl kicsi és ne zsúfoljátok túl a lapot. Emellett bármennyire oldott és fesztelen a meghívó szövege, az illusztrációkban érdemes kerülni a rikító színeket.

Az apró részletekről se feledkezzetek meg!

A visszajelzés módjára is térjetek ki: jelöljetek meg több lehetőséget is (telefon, e-mail), és ne felejtsétek közös táblázatban vezetni a visszajelzéseket. Ezzel sok fejfájástól megkímélhetitek magatokat.

Az utolsó tanács

Akár ti írjátok a szöveget, akár “hozott anyag”-ból dolgoztok, mindenképpen többször is olvassátok át és kérjetek meg erre még néhány embert, mielőtt a végleges meghívó nyomtatásba kerül.

 

Az első ötleteket máris papírra vethetitek. Kedvcsinálóul – és hogy könnyebben ráhangolódjatok a feladatra – összegyűjtöttünk 9+21 alkalomhoz illő idézetet is.

Képek forrása: Pinterest

Pin It on Pinterest

Share This